Mustu Loukko – musiikkinäytelmä karjalankielisten historiasta Kesäpäivillä Nurmeksen Bomballa 20.7.2024

Kesäpäivien ohjelma valmistuu pala palalta: Nurmeksen Bomban Kalevan Hovissa lauantaina 20.7.2024 klo 16:00 (ja 19:00)

Mustu loukko -musiikkinäytelmä

Markus Leikolan käsikirjoittama ja ohjaama musiikkinäytelmä näyttää itsenäisen Suomen räikeimmän valkoisen läikän: kuinka karjalan kieltä ei vuosisatojen ajan ole tunnustettu omaksi kielekseen sen enempää Suomessa kuin Venäjällä. Elias Lönnrot käänsi lennosta Kalevalan runoja karjalasta suomeksi – takaisin karjalaksi eepos käännettiin vasta 180 vuotta myöhemmin. Sortoa ovat harjoittaneet sittemmin niin heimosoturit kuin Stalinin kätyrit. Virallinen Suomi on myös vaiennut siitä, että karjalankielisten, ortodoksisten evakkojen valtaenemmistö joutui luopumaan sotien jälkeen kielestään ja ortodoksisesta uskostaan. Aivan viime päiviin asti uhanalainen kieli on kuin hävinnyt mustaan aukkoon. Musta aukko on karjalan kielellä mustu loukko.

Maija Ruuskasen säveltämän, Tuomo Mannisen visualisoiman ja Jenni Nykäsen puvustaman monen tyylilajin musiikkinäytelmän esittää näyttelijä-tanssija Eeva-Maria Kauniskangas. Tanssin, laulun ja musiikin lisäksi historia herää eloon videon, nukketeatterin ja muiden monipuolisten teatterikeinojen voimin – eikä esityksestä puutu myöskään naurua, surua eikä romantiikkaa.

Markus Leikolan aiempia teoksia Musiikkiteatteri Kapsäkissä ovat olleet musiikkidraamat Suuri ja mahtava, Nykyisempi aika sekä Murhenäytelmä 1918. Maija Ruuskanen on kokenut teatterisäveltäjä, jonka repertuaari ulottuu lastennäytelmistä oopperoihin. Mustu loukko on Pohjois-Pohjanmaalla monipuolisesti esiintyneen Eeva-Maria Kauniskankaan debyytti pääkaupungin teatterilavoilla.

Lavalla: Eeva-Maria Kauniskangas
Käsikirjoitus ja ohjaus: Markus Leikola
Sävellys ja äänisuunnittelu: Maija Ruuskanen
Visualisointi: Tuomo Manninen
Puvustus: Jenni Nykänen

 

Kuva: Joona Aalto

 

Kello 16:00 näytökseen seuran jäsenillä vapaa pääsy.

Kello 19:00 näytökseen 25€ hintaiset liput täältä: https://bit.ly/3J2DbaJ

Kesto: n. 1h 50min (sis. väliajan)

 

Lisätiedot ja tarkennuksen yms. neuvottelut:

Kari Pössi / Mantsinsaari Seura

050-5641950

possi@piikkikasvi.fi