EVAKKOÄITIPATSAS PALJASTETTU

Karjalatalon edustalla Helsingissä paljastettiin 5.6.2015 kuvanveistäjä Juhani Honkasen tekemä Evakkoäiti-muistomerkki. Mantsinsaari-seurasta oli juhlavassa ja tunnetta täynnä olevassa tilaisuudessa mukana Martti Konoila, itsekin evakkoäitinsä matkassa kolmen kuukauden ikäisenä Mantsinsaaresta äitiyspakkauksessa kuljetettu, Lasse Itäsaari ja allekirjoittanut. Martilla komeili rintapielessä uusi Mantsinsaari-pinssi, erittäin hieno ja ainutlaatuinen, Seppo Peiposen käsialaa. Kuvanveistäjä Juhani Honkanen on Martin tuttava vuosikymmenien takaa. Miehet tapasivat toisensa näin hienossa tilaisuudessa monien vuosien jälkeen.

Martti ja Jaakko

Patsastoimikunnan puheenjohtaja Jaakko Paavela piti puheen, jossa hän kertoi oman perheensä evakkotaipaleesta ja oman äitinsä valtavasta taakasta sekä urheudesta. Patsaan paljasti Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen. Kuvanveistäjä Juhani Honkanen kertoi patsaan luomistyön, tekemisen lumonneen hänet. Patsas on todella onnistunut, se puhuttelee katsojaa Karjalatalon edustalla näkyvällä paikalla ja tervehtii siitä ohikulkijoitaan, iloitsi taiteilija. Karjalaiset naiset olivat kotirintaman sankareita, jotka ovat muistomerkin ansainneet.

 

 

 

 

Evakkoäitipatsas

Tilaisuus jatkui Karjalatalossa jossa tarjottiin juhlakahvit. Hyrsylän mutkassa syntynyt Aira Suvio-Samulin kertoi muistojaan evakkoudestaan ja Elisenvaaran lukion teatteri-ilmaisun ryhmä esitti erään perheen koskettavan evakkotarinan ”Miten ja miksi?”.

Anneli W.