Majakan suunnitelmapiirustus

Heinäluoto sijaitsee Laatokan koillisosassa suuren Mantsinsaaren eteläpuolella sijaitsevassa Salmin pitäjässä, minne rakennettiin ensimmäinen puumajakka vuonna 1845. Majakkaa piti yllä suurkauppias Gromoff.

Vuonna 1857 Heinäluodon majakka sai uuden isännän, kun venäläiset luovuttivat Suomen puoleisen Laatokan alueen majakat ja muut turvalaitteet Suomen luotsi- ja majakkalaitokselle. Muutaman vuoden kuluttua havaittiin, että koko majakkatorni alkoi olla niin laho, että se tulisi korvata uudella kivirakenteisella tornilla.

Niinpä yleisten rakennusten ylihallituksessa laadittiin piirustukset ja kustannusarvio ja keväällä 1877 aloitettiin itse majakkatornin rakentaminen. Työt saatiin ripeästi päätökseen ja torni oli valmis jo saman vuoden syksyllä. Sen sijaan lanterni ja valolaitteet saapuivat Ranskasta Suomeen myöhässä, ja ne saatiin paikoilleen vasta keväällä 1878.

Majakka maalattiin samanlaisin punaisin ja valkoisin poikkiraidoin kuin Kaskisten Sälgrundin torni. Vuonna 1903 majakkaan asennettiin petrolikaasupolttimo, ja 1923 se muutettiin asetyleenikäyttöiseksi.

Tämä Heinäluodon majakan ja siihen liittyvien apu- ja asuinrakennusten piirustukset laati yleisten rakennusten ylihallituksen päällikkö Axel Hampus Dahlström.