Unohdetut ruuat

Karjalassa tehtiin ja tehdään edellenkin lettuja, joita sanotaan hapanletuiksi (Mantsissa hapainpiiruat tai happoset).

Ensin tehdään tavallinen lettutaikinan pohja: maitoa, vehnäjauhoja ja suolaa sekä kananmunia (2 – 3) ja pikkusormenpään kokoinen nokare hiivaa. Taikinan annetaan seistä huoneenlämmössä liinalla peitettynä vähintään kaksi tuntia, jopa yön yli ja sitten lisätään sokeri ja öljy tai voisula ja paistetaan letut rapeiksi. Hapatus on kai yksi itäisen ruokaperinteen piirre. (Lisää tietoa löytänet Karjalaisesta keittokirjasta tai netistä).

 

Tässä on salmilainen versio hapainpiirualois da kui niity herkkuloi luadjitah:

  • 5 dl maiduo
  • 150-200 g rasvua
  • 1 tl suolua
  • 2-3 jäizziä
  • 7-8 dl vehnyjauhuo

Sevoita notkiene taigin. Anna nousta. Luadji pienet nisuset da taputtele sit madalakse libo kuaviloi levykse da ota pyöriel libo soigiel muotil palazet. Anna tuaste kohotah. Pasta vois libo siemenvois riehtiläl.

Nämä ollah lämmälleh kaikis parahat.

(Lähde: Karjalainen kalenteri 2005)

P.s. Ylempi ohje hapanletuista lienee blinien valmistukseen viittaava. Salmilaisen version voisi korvata tavallisella pullataikinalla – – – tulee varmasti maistuvia.