Mantsin kirkon antiminssi

Antiminssi on piispan vihkimä pieni liina, jonka päällä eukaristia, eli Herran pyhä ehtoollinen toimitetaan. Siihen on kuvattu Kristuksen hautaan laskeminen. Antiminssiin kiinnitetään pyhäinjäännös marttyyrien haudan vertauskuvana. Sana antiminssi merkitsee pyhän pöydän (alttaripöydän) sijaista (anti=sijasta, mensa=pöytä). Antiminssi muistuttaa sekä Kristuksen että marttyyrien haudasta.

Tämän antiminssin on Mantsinsaaren Peltoisenkylän Kunniallisen ja eläväksitekevän ristin ylentämisen kirkkoa varten vihkinyt Suomen ja Viipurin piispa Nikolai 3.8.1904 keisari Nikolai II hallituskaudella (1894-1917).

Keisari Nikolai II:n hallituskaudella olevaan antiminsseihin on kuvattu Kristuksen hautaus siten, että Kristuksen ympärille kuvattu vasemmalta lukien enkeli, Josef, Maria Kleopaan vaimo, Johannes Teologi, Jumalanäiti, Maria Magdalena, Maria Jaakobin äiti, Nikodemus ja enkeli. Pyhien henkilöiden nimet on kirjoitettu kirkkoslaaviksi. Taakse on kuvattu risti. Taivaalla on kuusi kaksisiipistä kerubia. Kulmissa ovat evankelistat attribuutteineen, ylhäällä Matteus ja Johannes, alhaalla Markus ja Luukas. Sivuille on kuvattu Kristuksen kärsimyshistoriaan liittyviä symboleja: vasemmalle puolelle pylväs jonka päällä roikkuu köysi ja orjantappurakruunu. Oikealle puolelle ristissä toisiinsa nojaavat keihäs ja iisoppiruoko, jonka päässä on sieni, lisäksi vaippa. Maassa seipään ja keihään alapuolella on ruukku, vasara ja neljä naulaa. Antiminssin yläosaan on painettu kirkkoslaavinkielinen yläteksti: Pyhimmän ja elävää luovan hengen armolla siunataan tämä antiminssi, kaikkein pyhimpään ateriaan, Jumalallisen uhrin, Herran ruumiin ja veren tuomiseksi sen päällä pyhässä liturgiassa. Kirkkoslaavinkieliseen alatekstiin on jätetty tila antiminssin siunaajan nimelle, päivämäärälle ja kirkolle. Alateksti: Hurskaimman itsevaltiaan, koko Venäjän suuren hallitsijan keisarin ___( keisarin nimi, etu- ja isännimellä ilmaistuna) hallitessa; pyhimmän valtaapitävän synodin siunauksella, pyhällä toimituksella vihkinyt _____ (vihkijän nimi) vuotena ___(vuosiluku) maailman luomisesta, Kristuksen syntymästä ___(vuosiluku), __-(kuukauden nimi) kuussa ___(päivämäärä) päivänä. Antanut pyhää toimitusta varten kirkkoon ___(kirkon nimi). Tässä antiminssissa on keisariksi merkitty Nikolai Aleksandrovitšin (Nikolai II).

RIISA 2138

Teksti: Leena Säppi ja Arto Asikainen

Kuva: Henna Hietainen, RIISA