Mantsinsaari seuran kesäpäivät Pieksämäellä

Perinteiset seuran kesäpäivät vietettiin tällä kertaa Pieksämäen Kartanohotelli Sofie & Angeliquen tiloissa lauantaina 23.7. Innostuneita osallistujia oli kokoontunut ympäri Suomea päälle kolmekymmentä henkeä.

Tapahtuman kohokohtina olivat Elna Pelkosen ”Karjalan meren äärellä” –äänikirjan julkaisu. Kirja oli somimoilleen saatu valmiiksi juuri ennen tapahtumaa ja kirjan lukija Kari Pössi esitteli valmistumisprosessia sekä kirjasta kuunneltiin ääninäyte. Tämä tulee loppukesän aikana julkiseen jakoon myöhemmin ilmoitettavalla tavalla.

Päivän ehdoton huippu oli Timoi Munnen esittämä teatterimonologi ”Unis da mieroil” (Unissa ja vierailla mailla).

Tämä syksyllä 2021 ensi-iltansa saanut monologi oli vahva ja puhutteleva esitys suuren menetyksen kokeneesta Santeri-pojasta; pieni poika jäi äitinsä kanssa sodan jalkoihin ja joutui jättämään kotiseutunsa lopullisesti. Tarinan taustalla on historialliset tositapahtumat: Vuonna 1939 talvisodan alkaessa Suojärven Hyrsylänmutkan asukkaat jäivät Neuvostoliiton hyökkäyksen myötä puna-armeijan miehittämiksi. Talvella heidät siirrettiin Petroskoin lähelle Interposolkan leirille siviilisotavangeiksi. Rauhan tultua he joutuivat odottamaan vielä toukokuun lopulle ennen kuin heidät palautettiin Suomeen. Vuoden 1944 jälkeen Hyrsylään ei enää ollut asiaa. Karjalaisten oli aloitettava uusi elämä, uusilla elinpaikoilla, uusissa olosuhteissa. Oma kieli, usko, elämäntapa ja identiteetti joutuivat koetukselle.

Voimallinen ja tunteisiin käyvä esitys vei katsojat mukaan Santerin elämään – ja oli samalla oivallinen kielikylpy karjalan kieleen. Upea elämys!

Seura piti myös vuosikokouksensa tapahtumassa; paljon keskustelua kumpuili tästä muuttuneesta maailman tilanteesta, jonka vuoksi ei ole näköpiirissä, milloin on mahdollista jatkaa perinteisiä matkoja saarelle.

Seuran puheenjohtajaksi jatkamaan valittiin Tarja Vainio Iisalmesta ja muina hallituksen jäseninä työskentelevät Kimmo Mösö Nurmijärveltä, Kari Pössi Helsingistä, Minna Konoila Lahdesta, Juha Metso Espoosta, Eero Karvinen Iisalmesta ja Anne Harju Hailuodosta.

Vuoden 2023 kesäpäivät tulevat olemaan 22.7.2023 – paikka yms. yksityiskohtia kerrotaan talvemmalla, mutta päivä kannattaa jo kirjoittaa vahvasti kalenteriin.