Hautapaadet hautausmaalla

Peltoisen kylällä eläneen lautamies Feodor Timofejevin suvun hautapaadet  sijaitsevat  hautausmaan korkeammalla harjanteella, polun vasemmalla puolella. Hautapaadet, joita on 4 kappaletta, ovat kooltaan noin 70×140 ja väritään vaaleita sileäksi hiottua kalkkikiveä  Paadet lepäävät betoonitiilistä muuratun jalustan päällä, ikään kuin olisi ”hautagrobu” paasien alla.. Sisäänkäynnin kohdalla ovat raput joiden molemmin puolin tolpat, joista on lähtenyt aita tolppineen ja ketjuineen ympäri hautapaikan.Yhden tolpan päädyssä vielä jäljellä taottu koriste ja pala ketjua oli vielä maassa. (kuva)

Kivipaasien teksti on kyrillisin kirjaimin ja kahdesta on osittain luettavissa tekstit.

Feodor Timofejev, kuollut 1889, 70 vuoden ikäisenä

Jevdokia Kondratjeva, kuollut 1908, 83 vuoden ikäisenä.

Jevdokian hautakivi on parhaiten säilynyt. Hautapaasi on suorassa ja koristeellinen rautaristi paikallaan. Muut kivipaadet ovat osittain kallellaan ja tekstit viottuneet tai mullan alla..

Yksi hautapaasista täytyy olla heidän tyttärensä Anastasian (1861-1893) ja neljäs hänen miehensä Ivan Konoin (1849-1908).

 

Perhetiedot

Feodor Timofejev (1817-1889) ja Jevdokia Kondratjeva (1822-1908) syntymäajat vaihtelevat.

Heidät vihitään 5.2.1850. Morsian Miinalasta.

 

Viidestä lapsesta kaksi jää elämään.

1) Ivan s. 1850, myöhemmin pappismunkki Irakli, Valamossa

2) Anastasia 1861-1893

Vihitään  3.2.181878 pso Ivan Andrejev Konoi, Työmpäisistä

Puolisosta tulee kotivävy tilalle.

 

Tästä avioliitosta jäi elämään kaksi lasta

  • Ivan 1881- Tämä Ivan Ivaninpoika Konoi seuraa suvun jälkiä ja hänestä tulee pappi.

Salmin kirkkoherrana hän on Johannes Railas nimellä. Joissakin tiedoissa hänet oli merkitty Ivan Feodoroff nimellä, oliko lautamies isoisän mukaan.

Pappisura jatkuu suvussa, sillä hänen poikansa Viktor Railas oli rovasti.

 

2) Feodosia 1886-

Feodosia Konoi avioituu kotikylään, puoliso Vasili Kuismin Kutjan kansssa.

Leskeksi jäätyään kotivävy Ivan Andreinpoika Konoi avioituu pian uudelleen, vaimo Feodosia Filipintytär Koslov, Koslovan Buaboksi kutsuttu. Heidän lapset eivät ole enää verisukulaisia Feodor Timofejeville.

Elna Pelkosen kirjassa, Karjalan meren äärellä, (s.230-40) kerrotaan, että pappismunkki Vitalin, Mantsinsaaressa elävän, sisar Jevdokian poika, on myös Valamossa, munkki Irakli nimeltään.

Oliko tällä vaikutusta siihen, että Jevdokian pojasta tuli myös munkki ja tyttärenpojasta pappi jne

Tiedoissa on pientä ristiriitaa, koska vihkikirjassa Jevdokia mainitaan Kondrati Petrovin tyttäreksi. Hosaina sukuun kuuluvana hänen pitäisi olla Kondrati Jakovlevin tytär.

Sukulaisuuteen viittaa vielä että, suvun kirkollisissa toimituksissa todistajana oli Hosaina sukua.

Komeat hautapaadet osoittavat, että lautamies Feodor Timofejev ja hänen sukunsa on ollut arvostettu ja niin myös tuonilmaisiin menneet ovat saaneet näyttävät muistomerkit.

Kirjoittanut: Ester Hopea  10.5.2008

(ja kuten vuoden 2014 kuvista näkee, luonto ja ihmisen kaltainen luontokappale on jättänyt jälkiään näihinkin, t pössi).