Teatterikappaleita?

Tuli tuossa keväällä luettua pitkästä aikaan Elna Pelkosen hieno ”Karjalan meren äärellä” – teos ja siitä lähtien olen pyöritellyt ajatusta, että siitä saisi aika mainion teatterikappaleen. Eritoten Mantsinsaaren kauppiaan tyttären Nastja Haukisen tarina täyttäisi kaikki Shakespearelaiset Romeo & Julia – tarinan mittasuhteet ja sisällölliset määreet. Jos osaisin, niin ryhtyisin välittömästi kirjoittamaan tuota teatterilliseen muotoon.

Tästä juohtui myös ajatus siihen, että noista paikoista ja ajoista on aika vähän ainakaan elossa olevia valmiita näytelmiä – itsellä tulee oikeastaan mieleen vain Bomban kesäteatterin ”Maaton kansa”. Se olikin varsin loistava ja tuli nähtyä muutamana kesänä – ja esityspaikka Nurmeksessa oli varsin hieno. Evakkotarinoista muistan nähneeni ainakin ”Vieraas maailmas” – mutta ei niitäkään taida järin monta tässä muodossa olla valmiina.

Tämä olisi yksi varsin oivallinen tapa tuoda historiaa ja vanhoja tapoja eläväksi. Esimerkiksi tuohon Nastjan tarinaan – olkoon se vaikka ”Morsiamen pako” – voisi aivan hyvin lisäillä vainajien muisteluperinteitä, maatöitä, kalastamista ja mitä vaan. Edes taivas ei olisi siinä rajana.

Eli: jos joku tietää temaattisesti sopivia teatterikappaleita, niistä kannattaa laittaa sanaa kiertämään. Ja jos joku innostuu käsikirjoittamaan uusia kappaleita, niin se olisi aivan valtavan mahtavaa! Ehkä sitä sitten itsekin joskus myöhemmillä päivillä innostuu asiasta – tai intoa olisi jo valmiiksi, mutta aika eikä taidot tahdo riittää.