Laatokan Mantsinsaareen luksusluokan lomailukeidas

Laatokan Mantsinsaareen luksusluokan lomailukeidas

Jukka Nykänen – Savon Sanomat 2.5.2003

Parikymmentä kilometriä pitkä ja kymmenisen kilometriä leveä Mantsinsaari herää uuteen kukoistukseen sitten kuuden vuosikymmenen takaisten suomalaisaikojen ja neuvostovallan jälkeisten erakkovuosien.

Nyt saareen ollaan puuhaamassa moskovalaisvoimin huipputason lomailukeskusta. Sen uskotaan tuovan aivan uudenlaista vipinää Laatokan koillisosiin ja lisäävän merkittävästi myös Valamon saariston matkailullista vetovoimaa.

Viime talven aikana moskovalainen matkailu- ja majoitusalaan erikoistunut yritys on hankkinut runsaan kymmenen hehtaarin suuruisen maa-alueen saaren keskiosasta läheltä saaren Valamon puoleista rantaa. Se on vasta rintaman avaus, vapaata erämaata on ympärillä vielä tuhansia hehtaareita.

Rakennustyöt saarella käynnistyvät jo tulevan kesän aikana. Maanrakennuskalusto on jo valmiina odottamassa lomakeitaan perustusten ja ympäristön, kuten tiestön, vesi- ja viemäriverkostojen sekä varsinaisten kylpyläparatiisin perustusten rakennustöiden aloittamista. Kevään poikkeuksellisen vahva jäätilanne mahdollisti suurten koneiden siirtämisen saarelle. Kaluston siirtäminen ei muutoin olisi onnistunutkaan, sillä lossiliikenne saarelle hyytyi jo kymmenkunta vuotta sitten.

Mantsinsaaren kalastajat tietävät myös kertoa, että saaren kumpuileville nummille, matkailukeitaan läheisyyteen olisi suunnitteilla myös upea Laatokka-panoraamainen golfkeskus. Sen toteuttaminen jäisi kuitenkin vuosikymmenen loppupuolelle.

Ainakaan toistaiseksi saareen ei ole tarkoitus rakentaa siltaa, vaan liikenneyhteys parisataa metriä leveän Lunkulansalmen välillä on tarkoitus hoitaa lossilla. Moskovalaisyhtiö on jo tilannut saksasta uuden superlossin, joka saataneen liikenteeseen aikaisintaan keväällä 2004.

Sitä ennen jo suomalaisten aikana rakennettua kilometrin pitkää lossipengertä on tarkoitus levittää ja rakentaa molemmille rannoille uudet lossilaiturit. Myös noin 24 kilometrin mittainen maantie Salmin Tuleman kylältä Lunkulan saaren halki kaipaa perusparannusta. Päällystettyä tietä on Tulemalta vain Miinalan kylään saakka. Myös nykyinen puusilta mantereen ja Lunkulan välillä kaipaa betonointia.